Erasmus van Gouda

Erasmus van Gouda

             grafsteen Erasmus met mij            

De man van deze pagina: Erasmus Desiderius Roterodami. Op de foto links zijn “grafsteen” in de munster in Bazel, juni 2015. Vooruitblikkend naar een speciale tentoonstelling in Museum Gouda: Erasmus2016.nu. En natuurlijk zou ik, “Margaretha Goudana, de moeder van Erasmus”daar iets mee gaan doen. Dat was vorig jaar de reden om “De reis terug….” te gaan maken. Reizen in de sporen van Erasmus. Waar was hij geweest, welke vrienden of vijanden had hij en waar schreef hij wat, wanneer en hoe ?  Nou is er over alles wat ik nu net noem ontzettend veel bekend geworden in de afgelopen 500 jaar. Zijn boeken en brieven zijn bestudeerd, becommentarieerd, overgeschreven, herdrukt en vertaald. Het aantal biografieën over hem is eindeloos. En over de manier waarop Erasmus in beeld is gebracht worden ook nog steeds boeken vol geschreven.

Nu is er dus die tentoonstelling in het museum, nog tot eind juni en wordt mij gevraagd hoe en of ik ook een bijdrage lever. Natuurlijk doe ik dat, maar dat is soms niet zo zichtbaar. Hoewel, kijkt u op het menu van de website naar extra’s, .5 Foto’s van mensen die onder de hoed van Erasmus kropen…die zijn door mij gemaakt. En met al die mensen heb ik gesproken over Erasmus. En dat doe ik nog steeds, met of zonder muts. Soms als Margaretha, soms als Carolyt, ook nu tijdens de tentoonstelling, maar ook als het straks Erasmus 2017 wordt. En om ervoor te zorgen dat al die verhalen ergens een plek krijgen, ook buiten het museum, heb ik besloten om op mijn blog een aparte pagina te beginnen, deze dus.

De tentoonstelling moet u natuurlijk gaan bekijken. Luisteren naar de verhalen bij de audiotour, dwalen door de Erasmuszaal, je vergapen aan dat bijzondere boek en genieten van de schilderijen van o.a. Neel Korteweg. Ga het “dna” bekijken, maar let erop dat je dat   vóór 18 april doet.  En vergaap je aan het nieuwe glas met bijbehorend maakproces en ga in dialoog met de tafeldame’s en heren.

En nu ga ik de twitterende @ErasmusDesideri op de hoogte brengen dat er hier over hem geschreven en gesproken wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s